Tak za tymto receptom stoji povodne jogurt Coko-Hruska :-D. Vdaka tomu som zistil ze chut hrusiek vynikajuco doplna prave cokolada. Kedze som mal v chladnicke listkove cesto tak v podstate uz nebolo nad cim uvazovat a pripravil som tento fakt vynikajuci kolac (inspiroval som sa na internet, ale pravdaze prisposobil som to sam sebe). Takze budeme potrebovat:
- listkove cesto (ja som pouzil 200g balenie)
- 3-4 hrusky (mal som cerstve, zavarane by boli mozno este lepsie, kedze tie cesrtve nestihli uplne vymaknut)
- 100g cokolady
- 125g masla / palmarinu / smetolu
- 1 balenie vanilkoveho cukru
- 2 vajcia
- 1 lyzicka prasku na pecenie
- 60 g cukru (mucka, resp. praskovy)
- 70g celozrnnej muky (moze byt aj obycajna polohruba)
- 2 hrste nasekanych orechov (ja som pouzil lieskove)
- mandlove lupienky na posyp
Najprv sa pustime do plnky
|
100 g cokolady na varenie (najlepsia je z lidlu 52% kakaa) roztopime vo vodnom kupeli spolu s polovicou masla. Nechame trochu vychladnut. |
|
Medzitym druhu polku masla (vyberieme si ho 10 minut predtym z chaldnicky) rozmiesame s praskovym cukrom. |
|
Pridame 1 vajce, neskor vanilkovy cukor, prasok do peciva, posekane (mlete) orechy. |
|
Nakoniec pridame cokoladu (vychladenu preto aby sa nam neroztopilo maslo). Ak sa vam to zda malo cokoladove pridajte este kakao na pecenie. |
|
Listkove cesto si rodelime na 2 casti (resp staci vyvalkat cele cesto a zo zbytkov co zostanu po vykrojeni vyvalkat druhu cast) a obe vyvalkame do takej velkosti aby sa tam smestila forma. |
|
Vykrojime spodnu cast kolaca (priemer formy je 25 cm). |
|
Na spodny plat vysypeme cokoladovu zmes tak ze nechavame od okrajov 3-5 cm miesto. Na cokoladovu zmes dame olupane, na polky rokrojene hrusky. Ja som sice na to zabudol ale pod spodny plat je vhodne dat papier na pecenie. |
|
Volny okraj potrieme roslahanym vajcom. Na vrch dame druhy plat listkoveho cesta. |
|
Spoje musia doliehat tak aby nam nic pocas pecenia nevytekalo. Potom cely kolac potrieme rozslahanym vajcom a posypeme mandlovymi lupienkami. Kolac som dal do predohriatej rury (180 stupnov). Po 10 minutach ruru stsime na 160. |
|
Pecieme 30 - 40 minut (zalezi od rury) tak aby lupienky neboli uplne spalene. Cesto by malo byt zlatiste. |
|
Ja som dal asi privela prasku na pecenie, resp vrchne cesto uplne nedoliehalo , tak mi plnka na jednom mieste trochu vytiekla, ale na chuti kolaca to neubralo :-) . |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára