utorok, 20. septembra 2011

Jablkova strudla

Tak pokracujeme v jesennych recpetoch a kedze jablk bolo tohto roku v nasej zahrade pozehnane tak pridavam recept na jednoduchu jablkovu strudlu, ktoru mozte modifikovat a upravit podla seba.
Budeme potrebovat:
  • 1 listkove cesto 400g - pouzil som mrazene, mozno ked sa niekedy budem velmi nudit tak si ho vyrobim sam
  • 800g jablk (to je len tak odhadom, moze byt viac, moze byt menej)
  • 1 tvaroh ( 250g)
  • 1 salka maku (treba ho pomliet, pomlety je to tak jeden tanier) + 2 lyzice praskoveho cukru
  • 1 salka cukru (pouzil som trstinovy)
  • 1-2 balenia vanilinoveho cukru
  • 1-2 lyzice skoricoveho cukru
  • par stipiek mletej alebo nastruhanej skorice
  • 100 g hrozienok , pre chut mozete ich nalozit do rumu
Takze cesto si nechame rozmrazit a rozdelime na 2 casti.


jablka si olupeme, vyjadrujeme(vyjadrime? neviem jak sa to slovo povie, proste jadierka tam nesmu byt  :-) )

Nastruhane jablka vyzmykame. Pridame trstinovy cukor.

Pridame vanilinovy cukor, skoricovy cukor, skoricu,, hrozienka a zmes rozdelime na 2 casti.
Do jednej casti pridame tvaroh.

Rozvalkany plat listkoveho cesta posypeme struhankou, aby nam stava zo strudle nevytekala.

Pridame jablkovo-tvarohovu zmes a zrolujeme.

Na druhy plat pridame zmes maku a praskoveho cukru.

K druhej jablkovej zmesy pridame za hrst nasekanych orechov,  a zmes dame na makovu plnku. Celu strudlu zrolujeme.
Strudle dame na plech s papierom na pecenie, potrieme vajickom a popichame vidlickou. Ruru predhrejeme na 180 stupnov  

Pecieme do zlatista, 25- 30 minut. Strudlu mozete potom posypat praskovym cukrom.
Dalsou osvedcenou variaciou je pridat na jablkovu vrstvu piskoty s nutelou a tak zrolovat.
Tento kolac odpurujcam ludom ktory potrebuju rychlo nieco napiect, cele to trva hodinku s vychladnutim este 20 minut naviac.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára