Cez tyzden nemam vela moznosti ani casu nieco varit alebo upiect, ale dnes som zistil ze doma nemame chlieb a bol som lenivy skocit do obchodu, preto som sa rozhodol chlebik si upiect. Pre mna je domaci chlieb nieco ako zakusok a poviem vam ze niekedy ked si mam vybrat medzi marlenkou a cerstvo upecenym chlebom tak siahnem po chlebe. Neviem ci ste niekedy boli v Amerike ale ked som tam bol ja, normalny chlieb som tam nikde nenasiel, preto pri navrate domov som sa najviac tesil prave na chut chleba :-).
Tak podme k receptu. Budeme potrebovat:
- 1/2 kila muky - ja volim zmes hrubej muky a spaldovej muky 1:1. Na chlieb sa vraj odpuruca muka T650
- sol - davam od oka (cca 2 cajove lyzicky)
- drozdie
- zmes roznych semiacok
- rasca
- cukor, med
- 3 stredne velke zemiaky
- voda - tak odhadom
Postup:
|
tu mame vacsinu potrebnych ingrediencii pokope |
|
Najprv si uvarime zemiaky v supke a tie po vychladeni a olupani postruhame na jemnom struhadle. |
|
Ideme si pripravit kvasok. 1/2 - 1 drozdia rozpustime v teplej vode (nie horucej - nechceme kvasinky zabit). Vodu davam tak odhadom, moze tam byt asi 1 pohar. |
|
Pridame asi 1/3 zemiakov, trocha muky, cukru (alebo medu - ja som daval do tohto len med asi 1 lyzicu). Zakryjeme utierkou a nechame chvilku postat. |
|
Medzitym si pripravime muku. |
|
Primiesame sol (tu isli asi 2 cajove lyzicky), rascu (tak za hrst - zelezi podla chuti) a semena (prosim ziadne blbe asociacie ). Tu som pridaval zmes tekvicovych, slnecnicovych a piniovych semienok. |
|
Kvasok sa nam vykvasil (bolo to asi za 20 minut). Pridame este zvysne zemiaky a mozme priliat kvasok. |
|
Chcel som sa pre tento blog vytiahnut tak som skusil miesat s mixerom, ale popravde manualne s varechou mi to ide lepsie :-D . Cesto by nemalo tiect ale zas nemalo by byt ani velmi huste, tak sa podla toho treba zariadit ( nejak sa mi ta hutnost cesta blbo vysvetluje - proste miesim podla intuicie :-D ). Ja prilievam na zriedenie vodu, pripadne este pridavam med. |
|
Cesto si nakoniec po vymieseni este pomucim aby sa mi velmi nelepilo a dam aspon na polhodinu vykysnut na nejakom teplom mieste. |
|
Vykysnute ceto mozete dat do formy, pripadne mozete pouzit pekac a papier na pecenie ( v tom pripade odporucam urobit cesto hutnejsie aby sa vam neroztekalo a chlieb nebol prilis tenky). Pokial nechcete aby vam chlieb praskal tak ho dopichajte vidlickou (nie je to vsak nevyhnutne - niekedy taky popraskany chlieb vyzera vabnejsie ). Predtym ako date chlieb do rury treba ho potriet vodou ( do vody mozte pridaj aj kusok soli). Ta voda zabezpeci ze chlebik bude chrumkavy a ze sa vrch velmi nevysusi. Dame do predhriatej rury (175 stupnov) a pecieme asi hodinu. Kazdych 20 minut treba chlieb vybrat a potriet vodou. |
|
Kuchyna uz je nasiaknuta vonou cerstvo upeceneho chleba, treba vsak vyckat kym chlieb aspon trosku vychladne. No a potom nam uz neostava ine ako sa vrhnut na tuto maskrtu :-) |
suhlasim s amerikou... ten bozsky pocit ked sme v polskej stvrti v NY po pol roku zutia nasladlych zemli v kempe objavili "klasicky chlieb" bol k nezaplateniu... :)
OdpovedaťOdstrániťnj ja som na aljaske ziadnu polsku stvrt nenasiel .. ani poliakov sme tam nemali vela.. skor to tam bolo ruske :-D
OdpovedaťOdstrániťjake ruske..?? tha ty de si bol? sak sami eskimak tam bol.. :P
OdpovedaťOdstrániťno v Anchorage boli same pravoslavne kostoly :-P A v Princess Wilderness Lodge zase pracovali sami rusi ( sme tam mali len jeden polsky par).
OdpovedaťOdstrániť