nedeľa 29. mája 2011

Brownies

Takze je to uz nejaka doba odkedy bol pridany novy recept (bol som trocha viac vytazeny) tak dufam ze to dnesnymi receptami vynahradim. Prvym dnesnym receptom bude tradicny americky kolac brownies s netradicnou plnkou. Recept sa mi podarilo najst na internete pod heslom "najlepsi kolac" a musim povedat ze u mna kokuruje marlenke :-). Podme teda k prisadam...

Cesto na brownies:

  • 1/4 kg cokolady (pouzil som cokoladu na varenie z lidlu s obsahom 65% kakaa)
  • 1 margarin (250g - pouzil som heliu)
  • salka (250 ml) hnedeho cukru (moze byt aj biely ale chcel som to mat tmavsie)
  • salka hladkej muky
  • salka nasekanych orechov
  • balenie vanilkoveho cukru
  • 1 lyzicka prasku na pecenie
  • stipka soli
  • 4 vajcia

Plnka:

  • 3 banany
  • 4 -6 lyzic hnedeho cukru
  • 1/4 kg tvarohu
  • par platkov masla
Zacneme tvarohovo-bananovou-kramelovou plnkou.
Na zapekaciu misku (moze byt aj pekac) si nakrajame na kolieska banany, pridame par  platkov masla a cele to posypeme 3 lyzicami hnedeho cukru.  Misku dame do rury vyhriatej na 175 stupnov na 25 minut nech nam cukor skaramelizuje.
Banany su v rure, mozme si pripravit vodny kupel a rozpustit maslo/heru/heliu s cokoladou.
Banany sa nam pecu, cokolada sa pomaly topi, takze si narychlo pripravime zaklad cesta na brownies. Rozbijeme si vajicka, pridame salku cukru a cele to vymixujeme. Mixovat treba aspon 5 minut. 
Priebezne kontrolujte cokoladu, ked uz je roztopena a vlacna, tak ju odstavte.
Do vymixovanej zmesi vajicok a cukru pridajte orechy a vymiesajte/vymixujte.
Pridame odstatu cokoladu (nechal som chu chladit  cca 8 minut).
Ako posledne pridavame salku hladkej muky, stipku soli a prasok so peciva. Poriadne vymixujeme.
Zmes vylejeme na papier na pecenie. Vrstva sice vyzera tenko ale nebojte sa, kolac narastie.
Banany nam skaramelizovali, takze po vychladnuti mozme prejst na plnku. 
Do zoskriabanej bananovej karamelovej zmesi pridame 2 lyzice cukru a termizovany tvaroh. Celu zmes vymiesame.
"Nacapeme" plnku po povrchu kolaca. Moje umelecke citenie je v tomto mizerne, verim ze vy vytvarujete nieco krajsie :-D. Kolac moze ist hned do rury (predohriatej na 175 stupnov) a pecieme 35-40 minut. Cesto nesmie byt uplne suche (zoschne len na povrchu) pri vpichnuti zapalkou sa cesto na nu este lepi.
Takto to vyzera po dopeceni. Ak vydrzite nechajte kolac cez noc odpocinut nech sa premiesaju vrstvy. Chuti to bozsky :-).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára