nedeľa 17. apríla 2011

Marlenka

Tak po vzore ethaniela, pustam sa aj ja do blogovania o maskrtach :-). Na zaciatok som si pre vas pripravil moj najoblubenejsi kolac a to marlenku alebo inak gruzinsky medovy kolac. Je s nim strasna piplacka ale vysledny efekt stoji za to.
Tento kolac sa sklada z niekolkych medovych platov a z plnky.
Na platy budeme potrebovat:

  • 700g hladkej muky (ak chcete mat pocit ze jete nieco zdravsie mozte primiesat spaldovu muku)
  •  200-250g cukru
  •  3 pol. lyzice medu
  •  1 pol. lyzica sody
  •  1 cajova lyzicka octu
  •  2 vajcia 
  • 100g masla
ingrediencie
Do vyssieho pohara dame polievkovu lyzicku sody ktoru zalejeme cajovou lyzickou octu:
po pridani octu sa vam soda trocha speni
do kastrola dame cukor a maslo a nechame na pomalom ohni karamelizovat
Pridame niekolko lyzic medu a sodu zmiesanu s octom. Ako sa to bude varit tak to trocha bude pachnut.
Do roztopenej zmesy pridame 2 vajicka. Po cely cas intenzivne miesame aby sa nam netvorili hrudky. 
Zmes vam postupne zacne vriet a chytat farbu karamelu. To je znak toho ze by sme mali  vypnut plyn.
Zmes nechajte chvilku vychladnut (ja nechavam asi 15-20 minut aby nebola uplne chladna- lahsie sa potom vymiesi cesto)
Zmes potom vylejte do muky a zamiesajte.

No prichadza cas zaspinit si ruky.
Cesto treba poriadne vymiesit. Ak sa vam cesto miesa velmi tazko mozte si pomoct kvapkou mlieka. Cesto sa po domieseni odporuca nechat na hodinku odpocinut, ked vsak nemate casu naviac tak mozte hned zacat valkat z cesta platy.
Hodte si cesto na tablicu a rozdelte na 6 priblizne rovnakych casti (mozte aj na viac ak chcete mat kolac vyssi, ale znamena to ze budete musiet aj viac valkat :-D )


Jeden kusok cesta odporucam rozvalkat na dlzku a tento rozvalkany kus bude treba dat na papier na pecenie.
teraz prichadzaju narad nase svaly. Ak ich nemate tak si zozente niekoho kto to vyvalka za vas. Cesto treba rozvalkat  tak  aby kazdy plat bol priblizne rovnaky.
Medzitym uz mozme dat hriat ruru na 180 stupnov.

Predtym ako dame plat do rury tak ho dopichajte vidlickou aby nam vzduch nenarobil  vypukliny.

Kazdy plat pecieme tak 3-5 minut.
No a ta horsia cast je za nami :-) Ide sa na plnku.
Na plnku budeme potrebovat:
  • 1 salko (najlepsie je salko z lidlu - lahsie sa otvara a je aj lacnejsie)
  • 150 - 200 g masla alebo palmarinu
  • puding (najlepsi je smotanovo-vanilkovy)
  • 1/2 l mlieka (na puding)
  • 2 lyzice cukru (na puding)
  • rum, jemne mlete orechy alebo cokolvek co podla vas patri do plnky :-)
  • nahrubo nasekane orechy
  • cokolada na polevu
Celu konzervu neotvoreneho salka nechame 3 hodiny varit v hrnci s vodou. je dobre dat varit salko uz predtym ako zacneme robit platy. Tiez treba pockat kym salko vychladne co trva dalsie 2 hodiny.
Do nadoby kde budeme mixovat plnku dame najprv vychladeny puding  (ktory uvarime podla navodu na sacku od pudingu tak to tu hadam nemusim rozpisovat :-) )
Pridame maslo a rozmixujeme. Puding musi byt vychladeny aby sa nam maslo uplne neroztopilo a plnka tak nebola prilis mastna a riedka.
Pridame uvarene a vychladene salko a znova rozmixujeme.
Nieco pre chut a vonu.
Mozme pripadne experimentovat.
A plnka je hotova. Mozme zacat natierat platy.
Kazdy plat krory date na plnku jemne pritlacte.
Na posledny plat s plnkou dame nahrubo nasekane orechy.
Polejeme cokoladovou polevou a sme hotovy. A trvalo to len pol dna :-D
Kolac treba este cez noc nechat odlezat nech platy trocha zmeknu. Vyhodou tohto kolaca je ze ho nemusite skladovat v chladnicke a je taky syty ze vam vydrzi cely tyzden :-)
Niektore z dalsich mojich vytvorov.
Neviem ci niekto bude mat silu,cas a nervy na tento kolac ale musim povedat ze chut toho kolaca stoji rozhodne zato.
Nabuduce si pripravime nejaku maskrtu, ktora zaberie rozhodne menej casu. 
Rozmyslam ze som dlho nerobil cheesecake (Kasekuchen, tvarohovy kolac) tak mozno sa pustim do toho.

6 komentárov:

  1. Uuuuuzasneeeeeeeeeeee, gratulujem. Dame sutaz kto spravi viac recptov za tyzden ? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no neviem... cez tyzden vela casu na varenie nemam .. a niekedy chyba aj chut :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mna to zacalo bavit hlavne kvoli ohlasom, tak dufam ze aj teba podporia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mnam, mnam...vyskusam upiect k velkej noci. Ako dlho to treba nechat odlezat?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. zalezi od toho ake hrube su platy... ked to dokoncim vecer a cez noc necham odlezat, tak rano to uz je take ake by to malo byt

    OdpovedaťOdstrániť
  6. inak jest sa to da hned (len je to dost tvrde - asi ako BeBe keksy) ale lepsie je pockat si kym ta plnka nasiakne, co je tak 8-10 hodin

    OdpovedaťOdstrániť