nedeľa 4. septembra 2011

Jablkova inspiracia z Holandska

Takze dovolenkove obdobie mame za nami a  teda je nacase pridat nejaky novy recept :-) . No a co sa na jesen hodi lepsie ako nejaky jablkovy kolac, kedze s jablka u nas netihame jest a vyhadzovat to sa tiez nepatri. Ako hovori nazov, nechal som sa inspirovat holandskou kuchynou, kolac je v podstate jednoduchy tak podme rychlo na ingrediencie, teda na cesto budete potrebovat:

  • 300g hladkej muky
  • 200g palmarinu/masla
  • 125g praskoveho cukru
  • lyzicka prasku na pecenie
  • stipka soli
  • zltko
Vsetko dame pekne do jednej nadovy a vymiesime cesto.
Taketo cesto nechame na hodinu odpocivat v chladnicke.
Zatial si mozme pripravit jablkovu plnku. Na nu bude treba:

  • 100g hrozienok
  • 2 lyzice rumu
  • balicek vanilinoveho cukru
  • 800g osupanych jablk
  • 2 lyzice skorice/skoricoveho cukru
  • za hrst nasekanych orechov
  • 2 lyzice vanilkoveho pudingu
  • zltko


Jablcka si olupeme, odstranime jadernik a  narezeme na hrubsie kusky.
Do jablk pridame postupne vanilkovy puding, skoricu a vanilkovy cukor.
Hrozienka si namocime do lyziciek rumu a nechame ich tam vyluhovat. Ked ich budeme pridavat k jablkovej zmesy, tak rum mozete nechat odcedit. Pridavame aj s nasekanymi orechami.
2/3 cesta pouzijeme na formu. Do nej potom vysypeme jablkovu plnku.
Tip: aby vam jablka nepustali vela stavy tak mozete dno posypat struhankou.


Zo zvysku cesta vyvalkame a narezeme pasy, ktore potom budu tvorit mriezku na kolaci.
Kolac nakoniec potrite zltkom a dajte do predhriatej rury (180 stupnov).
Ak vam bude vrch kolaca priharat prikryte kolac  alobalom.
Kolac sa pecie asi hodinu.
Dobru chut :-)

1 komentár: