nedeľa 6. novembra 2011

Cokoladove pokusenie z Nemecka

Upozornenie! Ak nemate radi cokoladu, tak urychlene zavrite kartu prehliadaca s tymto receptom!
A vsetci ostatni si vychutnajte  tento "Meisterstuck" nemeckej kuchyne :-)
Ale pekne po poriadku zacneme vypoctom ingrediencii.
Na cesto budete potrebovat:

  • 250g marcipanu
  • 150g nahrubo nasekanej cokolady
  • 250g cukru (pouzil som trstinovy - je tmavsi a viac mi pasuje do kolacov)
  • 250g masla/margarinu (najprv ho roztovime a pridavame az ked je vychladeny)
  • 270g muky (dal som hladku, povodne som chcel dat celozrnnu ale tu som doma nenasiel takze nabuduce)
  • 2 dl mlieka
  • 70g oprazenych lieskovcov, nasekanych nahrubo
  • 70g orechov (vaha je len orientacna, ked chcete mat vacsiu orechovu chut  pridate viac)
  • 6 vajec
  • prasok na pecenie
  • vanilkovy cukor
  • 60g kakaa

Na polevu (Ganache) budete potrebovat:

  • slahackova smotana (150g)
  • 150g cokolady (52%, ked ma tolko percent tak uz potom netreba pridavat kakao)
  • lupienky mandli na posyp
Niektore z ingrediencii mozete vidiet na obrazku:

Vajicka, cukor a mrcipan dama do jednej nadoby. Mixuje asi 10 minut kym zmes nie je pekne vlacna.
Pridame mlieko a kratko vymixujeme (nechcel som aby to bolo uplne riedke tak som nedal cele 2 dl   ale asi len 1,5 dc tak odhadom)
V druhej vacsej nadobe zmiesame muku, kakao, vanilkovy cukor a  prasok do peciva.
Do tej mucnej zmesy pridame zmes z vajicok a marcipanu, premiesame lyzickou.
Oprazime si lieskovce, nasekame cokoladu, nasekame vlasske orechy. S lieskovcami som mal asi najviac roboty, po oprazeni som ich musel este ocistit a nasekat.
Vsetky 3 ingrediencie zmiesame v jednej nadobe a primiesame potom  do cesta. Nakoniec pridame roztopene maslo, ktore vsak musi byt vychladene ( aby nam neroztopilo cokoladu)


Cele cesto vylejeme do vymastenej a mukou vysypanej nadoby.  Davame piect  do rury predhriatej na 175 stupnov . Pecieme asi 40 - 45 minut.
Kolacik mame vonku, trosku nam popraskal ale to nevadi. Nechame ho vyhcladnut  a medzitym si pripravime ganache.
Recept je jednoduchy. Treba najprv priviest do varu slahackovu smotanu. Ked uz vrie treba tam pridat cokoladu.
A miesat a miesat. Ak je cokolada s mensim obsahom kakaa tak tam este pridajte lyzicku dva kakaa na varenie. A aby ste mali ganache pekne leskle tak sa odporuca pridat do neho lyzicku medu. 
Cele ganache vylejeme na vrch kolaca a rovnomerne rozotrieme. Vrch posypeme mandlovymi lupienkami.
Dobru chut!