nedeľa 16. októbra 2011

Coko-hruskovy kolac z listkoveho cesta

Tak za tymto receptom stoji povodne jogurt Coko-Hruska :-D. Vdaka tomu som zistil ze chut hrusiek vynikajuco doplna prave cokolada. Kedze som mal v chladnicke listkove cesto tak v podstate uz nebolo nad cim uvazovat a pripravil som tento fakt vynikajuci kolac (inspiroval som sa na internet, ale pravdaze prisposobil som to sam sebe). Takze budeme potrebovat:
  • listkove cesto (ja som pouzil 200g balenie)
  • 3-4 hrusky (mal som cerstve, zavarane by boli mozno este lepsie, kedze tie cesrtve nestihli uplne vymaknut)
  • 100g cokolady
  • 125g masla / palmarinu / smetolu
  • 1 balenie vanilkoveho cukru
  • 2 vajcia 
  • 1 lyzicka prasku na pecenie
  • 60 g cukru (mucka, resp. praskovy)
  • 70g celozrnnej muky (moze byt aj obycajna polohruba)
  • 2 hrste nasekanych orechov (ja som pouzil lieskove)
  • mandlove lupienky na posyp
Najprv sa pustime do plnky
100 g cokolady na varenie (najlepsia je z lidlu 52% kakaa) roztopime vo vodnom kupeli spolu s polovicou  masla. Nechame  trochu vychladnut.

Medzitym druhu polku masla (vyberieme si ho 10 minut predtym z chaldnicky)  rozmiesame  s praskovym cukrom.
Pridame 1 vajce, neskor vanilkovy cukor, prasok do peciva, posekane (mlete) orechy.
Nakoniec pridame cokoladu (vychladenu preto aby sa nam neroztopilo maslo). Ak sa vam to zda malo cokoladove pridajte este kakao na pecenie.

Listkove cesto si rodelime na 2 casti (resp staci vyvalkat cele cesto a zo zbytkov co zostanu po vykrojeni vyvalkat druhu cast) a obe vyvalkame do takej velkosti  aby sa tam smestila forma.
Vykrojime spodnu cast kolaca (priemer formy je 25 cm).
Na spodny plat vysypeme cokoladovu zmes tak ze nechavame  od okrajov  3-5 cm miesto. Na  cokoladovu zmes dame olupane, na polky rokrojene hrusky. Ja som sice na to zabudol ale pod spodny plat je vhodne dat papier na pecenie.
Volny okraj potrieme roslahanym vajcom. Na vrch dame druhy plat listkoveho cesta.
Spoje musia doliehat tak aby nam nic pocas pecenia nevytekalo. Potom cely kolac  potrieme rozslahanym vajcom a  posypeme  mandlovymi lupienkami. Kolac som dal do predohriatej rury (180 stupnov). Po 10 minutach ruru stsime na 160.
Pecieme 30 - 40 minut (zalezi od rury) tak aby lupienky neboli uplne spalene. Cesto by malo byt zlatiste.
Ja som dal asi privela prasku na pecenie, resp vrchne cesto uplne nedoliehalo , tak mi plnka na jednom mieste trochu vytiekla, ale na chuti kolaca to neubralo :-) .