sobota 23. apríla 2011

Käsekuchen

Ako som spominal pri marlenke tak po tyzdni som sa rohodol pripravit dalsi kolac. Nebojte tentoraz to nebude nic zlozite, teda aspon dufam. Kolac sa nazyva Käsekuchen alebo v anglicky hovoriach krajinach sa nazyva Cheesecake a u nas as najskor Tvarohovy kolac (torta). Kedze som sa ho naucil v Nemecku nechavam originalny nazov.
Käsekuchen pozostava z dvoch casti: cesta a tvarohovej plnky.
Na cesto budeme potrebovat:

  • 200g muky (ja som dal hladku)
  • jeden prasok na pecenie
  • 75g margarinu
  • 75g cukru
  • balicek vanilinoveho cukru
  • 1 vajce 


Vsetko dame dokopy do jednej misky a vymiesame.
Cesto je zozaciatku drobive ale postupne sa stane vlacnejsim a kompaktnejsim.
Cesto si rozdelte asi v pomere 1:2 
Vacsiu cast pouzijeme na dno formy tu mensiu na okraje. Tentoraz pouzivam formu na tortu ale predtym som zvykol pouzivat keramicku misku na zapekanie. No zaklad je hotovy mozme ist na plnku.
Tvarohova plnka:
  • 750g tvarohu (najlepsi je asi termizovany).. ked nemate celych 750g nevadi, doplnte to trebars smotanou
  • 150g cukru
  • 4 zltka
  • 4 bielka
  • vanilinovy cukor
  • par kvapiek citronovej stavy alebo citronovej prichute
  • pohar mlieka ( nie je nevyhnutne)
  • sacok maizeny (v podstate kukuricny skrob)

Z bielok a 1/3 cukru (50g) vyslahame hustu penu.
Vraj by pena nemala vypadnut ani ked nadobu obratite.. takze asi som to robil dobre :-)
Vsetky ostatne prilohy (tvaroh,smotana, 4 zltky, citronova prichut, maizena, vanilkovy cukor, cukor - 100g)  zmiesame a vymixujeme.
Pridame vyslahanu penu a pripadne este doriedime mliekom.
Zmes vylejeme do pripravenej nadoby

Mozeme pripadne dochutit ovocim alebo cokoladou. Zatial sa mi najviac osvedcila cokolada. Ale napriklad ani take cernice nie su zle, tiez su vsak lepsie az ked sa pridaju na vrch uz upeceneho kolaca. S kolacom netreba cakat, mozete ho hned dat piect.
Pecieme pri 175 stupnoch v predhriatej rure asi 70 minut.
Zalezi od toho ako vam rura pecie, ja zvyknem este cely kolac zakryt alobalom aby nebol vrch uplne spaleny. Kolac vam narastie ale pokial ste nechali este urcitu "volu"vo forme na pecenie tak by nemal vykypiet. Ked kolac vyberiete tak to klesne.
Upeceny kolac treba nechat vychladnut. Potom ho este odporucam polozit do chladnicky (predsa len chut tvarohu vynikne najme ked je tvaroh vychladeny).
Ked kolac vychladne pridam este dalsie fotky. Zatial dobru chut :-).
Pred prvou ochutnavkou . 

streda 20. apríla 2011

domaci chlieb

Cez tyzden nemam vela moznosti ani casu nieco varit alebo upiect, ale dnes som zistil ze doma nemame chlieb a bol som lenivy skocit do obchodu, preto som sa rozhodol chlebik si upiect. Pre mna je domaci chlieb nieco ako zakusok a poviem vam ze niekedy ked si mam vybrat medzi marlenkou a cerstvo upecenym chlebom tak siahnem po chlebe. Neviem ci ste niekedy boli v Amerike ale ked som tam bol ja, normalny chlieb som tam nikde nenasiel, preto pri navrate domov som sa najviac tesil prave na chut chleba :-).
Tak podme k receptu. Budeme potrebovat:

  • 1/2 kila muky - ja volim zmes hrubej muky a spaldovej muky 1:1. Na chlieb sa vraj odpuruca muka T650
  • sol - davam od oka (cca 2 cajove lyzicky)
  • drozdie
  • zmes roznych semiacok
  • rasca
  • cukor, med
  • 3 stredne velke zemiaky
  • voda - tak odhadom
Postup:
tu mame vacsinu potrebnych ingrediencii pokope

Najprv si uvarime zemiaky v supke a tie po vychladeni a olupani postruhame na jemnom struhadle. 
Ideme si pripravit kvasok. 1/2 - 1 drozdia rozpustime v teplej vode (nie horucej - nechceme kvasinky zabit). Vodu davam tak odhadom, moze tam byt asi 1 pohar.
Pridame asi 1/3 zemiakov, trocha muky, cukru (alebo medu - ja som daval do tohto len med asi 1 lyzicu). Zakryjeme utierkou a nechame chvilku postat.
Medzitym si pripravime muku.
Primiesame sol (tu isli asi 2 cajove lyzicky), rascu (tak za hrst - zelezi podla chuti) a semena (prosim ziadne blbe asociacie ).  Tu som pridaval zmes tekvicovych, slnecnicovych a piniovych semienok.
Kvasok sa nam vykvasil (bolo to asi za 20 minut). Pridame este zvysne zemiaky a mozme priliat kvasok.
Chcel som sa pre tento blog vytiahnut tak som skusil miesat s mixerom, ale popravde manualne s varechou mi to ide lepsie :-D . Cesto by nemalo tiect ale zas nemalo by byt ani velmi huste, tak sa podla toho treba zariadit ( nejak sa mi ta hutnost cesta blbo vysvetluje - proste miesim podla intuicie :-D ). Ja prilievam  na zriedenie vodu, pripadne este pridavam med.
Cesto si nakoniec po vymieseni este pomucim aby sa mi velmi nelepilo a dam aspon na polhodinu vykysnut na nejakom teplom mieste.
Vykysnute ceto mozete dat do formy, pripadne mozete pouzit pekac a papier na pecenie ( v tom pripade odporucam urobit cesto hutnejsie aby sa vam neroztekalo a chlieb nebol prilis tenky). Pokial nechcete aby vam chlieb praskal tak ho dopichajte vidlickou  (nie je to vsak nevyhnutne - niekedy taky popraskany chlieb vyzera vabnejsie ). Predtym ako date chlieb do rury treba ho potriet vodou ( do vody mozte pridaj aj kusok soli). Ta voda zabezpeci ze chlebik bude chrumkavy a ze sa vrch velmi nevysusi. Dame do predhriatej rury (175 stupnov) a pecieme asi hodinu. Kazdych 20 minut treba chlieb vybrat a potriet vodou.
Kuchyna uz je nasiaknuta vonou cerstvo upeceneho chleba, treba vsak vyckat kym chlieb aspon trosku vychladne. No a potom nam uz neostava ine ako sa vrhnut na tuto maskrtu :-) 

nedeľa 17. apríla 2011

Marlenka

Tak po vzore ethaniela, pustam sa aj ja do blogovania o maskrtach :-). Na zaciatok som si pre vas pripravil moj najoblubenejsi kolac a to marlenku alebo inak gruzinsky medovy kolac. Je s nim strasna piplacka ale vysledny efekt stoji za to.
Tento kolac sa sklada z niekolkych medovych platov a z plnky.
Na platy budeme potrebovat:

  • 700g hladkej muky (ak chcete mat pocit ze jete nieco zdravsie mozte primiesat spaldovu muku)
  •  200-250g cukru
  •  3 pol. lyzice medu
  •  1 pol. lyzica sody
  •  1 cajova lyzicka octu
  •  2 vajcia 
  • 100g masla
ingrediencie
Do vyssieho pohara dame polievkovu lyzicku sody ktoru zalejeme cajovou lyzickou octu:
po pridani octu sa vam soda trocha speni
do kastrola dame cukor a maslo a nechame na pomalom ohni karamelizovat
Pridame niekolko lyzic medu a sodu zmiesanu s octom. Ako sa to bude varit tak to trocha bude pachnut.
Do roztopenej zmesy pridame 2 vajicka. Po cely cas intenzivne miesame aby sa nam netvorili hrudky. 
Zmes vam postupne zacne vriet a chytat farbu karamelu. To je znak toho ze by sme mali  vypnut plyn.
Zmes nechajte chvilku vychladnut (ja nechavam asi 15-20 minut aby nebola uplne chladna- lahsie sa potom vymiesi cesto)
Zmes potom vylejte do muky a zamiesajte.

No prichadza cas zaspinit si ruky.
Cesto treba poriadne vymiesit. Ak sa vam cesto miesa velmi tazko mozte si pomoct kvapkou mlieka. Cesto sa po domieseni odporuca nechat na hodinku odpocinut, ked vsak nemate casu naviac tak mozte hned zacat valkat z cesta platy.
Hodte si cesto na tablicu a rozdelte na 6 priblizne rovnakych casti (mozte aj na viac ak chcete mat kolac vyssi, ale znamena to ze budete musiet aj viac valkat :-D )


Jeden kusok cesta odporucam rozvalkat na dlzku a tento rozvalkany kus bude treba dat na papier na pecenie.
teraz prichadzaju narad nase svaly. Ak ich nemate tak si zozente niekoho kto to vyvalka za vas. Cesto treba rozvalkat  tak  aby kazdy plat bol priblizne rovnaky.
Medzitym uz mozme dat hriat ruru na 180 stupnov.

Predtym ako dame plat do rury tak ho dopichajte vidlickou aby nam vzduch nenarobil  vypukliny.

Kazdy plat pecieme tak 3-5 minut.
No a ta horsia cast je za nami :-) Ide sa na plnku.
Na plnku budeme potrebovat:
  • 1 salko (najlepsie je salko z lidlu - lahsie sa otvara a je aj lacnejsie)
  • 150 - 200 g masla alebo palmarinu
  • puding (najlepsi je smotanovo-vanilkovy)
  • 1/2 l mlieka (na puding)
  • 2 lyzice cukru (na puding)
  • rum, jemne mlete orechy alebo cokolvek co podla vas patri do plnky :-)
  • nahrubo nasekane orechy
  • cokolada na polevu
Celu konzervu neotvoreneho salka nechame 3 hodiny varit v hrnci s vodou. je dobre dat varit salko uz predtym ako zacneme robit platy. Tiez treba pockat kym salko vychladne co trva dalsie 2 hodiny.
Do nadoby kde budeme mixovat plnku dame najprv vychladeny puding  (ktory uvarime podla navodu na sacku od pudingu tak to tu hadam nemusim rozpisovat :-) )
Pridame maslo a rozmixujeme. Puding musi byt vychladeny aby sa nam maslo uplne neroztopilo a plnka tak nebola prilis mastna a riedka.
Pridame uvarene a vychladene salko a znova rozmixujeme.
Nieco pre chut a vonu.
Mozme pripadne experimentovat.
A plnka je hotova. Mozme zacat natierat platy.
Kazdy plat krory date na plnku jemne pritlacte.
Na posledny plat s plnkou dame nahrubo nasekane orechy.
Polejeme cokoladovou polevou a sme hotovy. A trvalo to len pol dna :-D
Kolac treba este cez noc nechat odlezat nech platy trocha zmeknu. Vyhodou tohto kolaca je ze ho nemusite skladovat v chladnicke a je taky syty ze vam vydrzi cely tyzden :-)
Niektore z dalsich mojich vytvorov.
Neviem ci niekto bude mat silu,cas a nervy na tento kolac ale musim povedat ze chut toho kolaca stoji rozhodne zato.
Nabuduce si pripravime nejaku maskrtu, ktora zaberie rozhodne menej casu. 
Rozmyslam ze som dlho nerobil cheesecake (Kasekuchen, tvarohovy kolac) tak mozno sa pustim do toho.